Złóż zamówienie na najbliższą dostawę świeżej ryby
 Przepisy na dania z ryb

Prześlij swój przepis kulinarny na dania z ryb
(kliknij tutaj)

 


 Dorsz panierowany w tartych ziemniakach ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   

Dorsz filet ze skórą - miałam ok 60 dag, 3 średnie ziemniaki, mąka, sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany. 

Umyte filety rybne pokroiłam na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem. Obtoczyłam w mące następnie w surowych startych na drobnych oczkach ziemniakach. Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średnim ogniu na rumiano. Podałam z frytkami z piekarnika, surówką z kiszonej kapusty i brokułem z wody. 

 

 

 

 

 


Dorsz w galarecie z puchem chrzanowym  ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   

Filet z dorsza ze skórą 70 dag, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por kawałek ok 10 cm, średnia cebula, natka lubczyku, selera, pietruszki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz prawdziwy w kulkach, sól, sok z cytryny, żelatyna

W garnku zagotowałam 1,5 l wody. Do wrzątku włożyłam włoszczyznę, po gałązce naci lubczyku, selera, pietruszki, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, ok 20 kulek pieprzu prawdziwego, łyżeczkę soli, duży ząbek czosnku, przepołowioną obraną cebulę. Od zagotowania warzywa gotowałam ok 15 minut. Po 15 - u minutach do wywaru dołożyłam pokrojoną rybę na ok 10 cm kawałki - zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień do minimum i na malutkim ogniu całość gotowałam 15 minut. Wyłączyłam gaz - pozostawiłam całość do przestygnięcia. Z letniego wywaru wyjęłam delikatnie łyżką cedzakową rybę a wywar przecedziłam przez gęste sitko do drugiego garnka. Podgrzałam wywar - nie gotowałam. Do gorącego dodałam mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki soku z cytryny, szczyptę cukru, 6 łyżeczek sypkiej żelatyny. Mieszałam aż żelatyna sie rozpuściła

Do salaterek powkładałam pokrojoną marchewkę, po 2 łyżki groszku konserwowego i kukurydzy, listki natki pietruszki i rozdrobnioną rybę z której zdjęłam skórę po ugotowaniu. Przygotowane salaterki zalałam wywarem rybno warzywnym. Zimne salaterki wstawiłam do lodówki. Stężałą galaretę podałam z puchem chrzanowym

Puch chrzanowy

1/2 szkl śmietany 36 %, 2 łyżki chrzanu - użyłam ze słoiczka, łyżka soku z cytryny, biały pieprz, sól do smaku, opcjonalnie szczypta cukru

Schłodząną śmietanę ubiłam mikserem na największych obrotach. 


 Dorsz w płatkach owsianych  ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   



Filety rybne skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą, cytrynowym pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Obtoczyłam w mące, rozmaconym jajku i płatkach owsianych. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na rumiano. Podałam z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej. 

 

 

 

 

 

 


 Panierowana ryba z kiszoną kapustą ( dorsz, sandacz lub inny filet )   ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   

Filet z dowolnej morskiej ryby ,mąka ,bulka tarta,sol, pieprz, olej, maslo
Rybe pokroic na kawalki .Doprawic sola i pieprzem.Obtoczyc w mace wymieszanej z bulka tarta 1:1.Usmazyc na rumiano na rozgrzanym oleju.W rondelku umiescic kawalek masla .Na maslo polozyc rybe.Miedzy kawalki ryby rowniez powsadzac kawaleczki masla.Przykryc pokrywka i pruzyc pare minut na malutkim ogniu
 

 

 

 

 

 

 


 Dorsz z makaronem w sosie śmietanowo - serowo - szpinakowym  ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   

Filety z dorsza umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy płat ryby skropiłam sokiem z cytryny. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem i suszonym koperkiem. Przyprawioną rybę zapanierowałam w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyłam na rumiano

Sos szpinakowo - serowo - śmietanowy

200 g swieżego szpinaku, 15 dag sera niebieskiego pleśniowego Lazur, słodka śmietanka - kilka łyżek, woda - kilka łyżek, pieprz, czosnek
W rondelku roztopiłam łyżke masła. Dodałam umyty, pokrojony i pozbawiony ogonków szpinak. Chwilę poddusiłam. Następnie dodałam pokrojony ser. Podlałam ok 100 ml wrzącej wody. Gdy ser się rozpuscił dodałam kilka łyżek slodkiej śmietaki - zagotowałam. Na koniec dodałam czosnek przecśnięty przez praskę i świeżo zmielony pieprz. Do sosu dodałam makaron wstążki ugotowany wg przepisu - wymieszałam

 

 


Halibut smażony  ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   

Porcje ryby skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju na małym ogniu dość długo - przewracając z jednej strony na drugą. Rybę podałam z frytkami z piekarnika, surówką z kiszonej kapusty i brokułem z wody

 

 

 

 

 

 

 


Sandacz z patelni  ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   

Rybe sprawic ,umyc doprawic.Zazwyczaj doprawiam sola i pieprzem.Czasami lubie opruszyc majerankiem i dodac przecisniety czosnek.Przyprawiona rybe obtaczam we wymieszanej mace z bulka tarta.Smaze na rozgrzanym oleju na rumiano


 

 

 

 

 

 

 


Śledź w occie  ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   

Tuszki sledziowe wymoczyc oczyscic i podzielic na kawalki.Cebule pokroic w piorka i sparzyc.Sledzie wraz z cebula umiescic w sloju i zalac zimna zalewa
Zalewa - 3 szkl wody ,szklanka octu,pieprz w kulkach,ziele angielskie,liscie laurowe,2 lyzki cukru.Wode z przyprawami zagotowac i gotowac 5 minut.Na koniec wlac ocet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Kotlet rybny  ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   


1/2 kg dowolnego fileta rybnego bez skóry, 1 jajko, 1 mała bułka, bułka tarta, 1 cebula, ząbek czosnku, natka pietruszki, majeranek, sól, pieprz

Do zmielonego mięsa dodałam namoczoną i odciśniętą bułkę, zeszkloną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ok 4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, 2 łyżki majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszałam. Masa wyszła za rzadka więc dodałam ok 3 łyżki tartej bułki. Uformowałam kotlety które obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilosci oleju. Podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

 

 

 

 

 


Tuszki śledziowe w piwnym cieście  ( przepis od Kulinarnej Wioli ).   

80 dag drobnych świeżych śledzi oprószyłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w piwnym cieście. Usmażyłam na rozgrzanym oleju, na rumiano

Ciasto piwne

1/2 szkl dowolnego jasnego piwa, 1 jajko, sól do smaku, mąki tyle aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto

 

 

 

 

 


Big kotlet rybny - nadziewany mozzarellą  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 


1/2 kg dowolnych filetów rybnych bez skóry - użyłam dorsza, jajko, mała bułka, bułka tarta, nać pietruszki ok 5 łyżek, szczypiorek pęczek, mała cebula, sól, pieprz

Filety rybne zmieliłam. Dodałam namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną drobno pokrojona cebulę, nać pietruszki drobno siekaną, szczypiorek drobno pokrojony, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam - masa była za rzadka więc dosypałam kilka łyżek bułki tartej - wymieszałam. Na każdy placek farszu położyłam plaster ok cm grubości mozzarelli. Ser przykryłam drugim plackiem farszu. Uformowałam duży okrągły kotlet. Gotowe obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym oleju na małym gazie. Podałam z frytkami i surówką z kiszonej kapusty

 

 

 


Paprykarz rybny inaczej  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

1/2 kg dowolnego fileta rybnego bez skóry, 1 szkl suchego ryżu, 2 cebule, 1 średnia marchewka, 6 łyżeczek przecieru pomidorowego, 4 - 5 łyżek pikantnego ketchupu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, sól, pieprz, chili

Rybę posoliłam i usmażyłam saute. Usmażoną zdjęłam z patelni - rozdrobniłam widelcem. Na tłuszczu na którym smażyła sie ryba udusiłam cebule pokrojone w kostke wraz z startą na dużych oczkach marchewką. Podlałam warzywa kilkoma łyżkami wody i dusiłam pod przykryciem parę minut. Gdy warzywa zmiękły dodałam ugotowany ryż, paprykę słodką, czosnek, szczyptę chili, sól, pieprz do smaku. Po chwili dołożyłam rybę - przemieszałam. Nastepnie dodałam przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny, cukier - zagotowałam. Gdy paprykarz jest zbyt suchy na końcu podlewm wodą. Część potrawy włożyłam w słoiki, pasteryzowałam 1,5 h

 

 

 


Klopsiki rybne w słodko - kwaśnym sosie   ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

1/2 kg dowolnych filetów rybnych bez skóry - użyłam dorsza, jajko, mała bułka, bułka tarta, nać pietruszki ok 5 łyżek, szczypiorek pęczek, mała cebula, czosnek ząbek, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz

Filety rybne zmieliłam. Dodałam namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną drobno pokrojona cebulę, nać pietruszki drobno siekaną, szczypiorek drobno pokrojony, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam - masa była za rzadka więc dosypałam kilka łyżek bułki tartej - wymieszałam. Następnie uformowałam małe klopsiki. Usmażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju

Sos

4 średnie cebule, duża marchewka, strąk papryki czerwonej. Warzywa pokroiłam. Cebulę w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski. Na łyżce oleju smażyłam mieszajac do zeszklenia cebuli. Następnie do warzyw wlałam ok 1,5 szkl wrzacej wody. Dodałam 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie - gotowałam kilka minut. Gdy warzywa były miękkie dodałam łyżkę przecieru pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki octu, łyżeczkę miodu. Dosmaczyłam solą i pieprzem - zagotowałam. Przełożone do pojemnika klopsiki zalałam gorącym sosem. Gdy potrawa wystygła schłodziłam w lodówce

 


Ryba w cebuli ( dorsz, sandacz, morszczuk )   ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

1 kg filetów z dorsza, 1 kg cebuli, 3 pełne łyżki przecieru pomidorowego, 3 - 4 łyżki ketchupu, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku

Rybe pokroiłam na kawałki. Doprawiłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące i usmażyłam na rozgrzanym oleju na rumiamo. Cebulę pokroiłam w półplasterki. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyłam na malutkim ogniu ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Po 10 - u minutach wlałam do cebuli ok szklankę gorącej wody. Dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Patelnie przykryłam pokrywka i dusiłam ok 10 minut. Gdy cebula zrobiła sie miekka dodałam przecier pomidorowy, ketchup, cukier, sól i pieprz. Całość dusiłam jeszcze 5 minut. W pojemniku układałam warstwami gorącą cebulę, rybę, cebulę. Gdy potrawa ostygła schowałam do lodówki by smaki sie przegryzły

 

 

 


Kulki rybne w pomidorowej zalewie  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

1 kg dowolnych filetów rybnych bez skóry - użyłam dorsza, 1 mała bułka, 1 jajko, 1 cebula, duży ząbek czosnku, 3 - 4 łyżki drobno krojonej natki pietruszki, majeranek 2 - 3 łyżki, bułka tarta

Rybę zmieliłam. Do zmielonego mięsa dodałam namoczoną i odciśniętą bułke, jajko, przecisnięty przez praskę ząbek czosnku, zeszkloną pokrojoną w drobną kostke cebulę, natkę i przyprawy do smaku. Wymieszałam, dodałam ok 3 łyżki tartej bułki ponieważ masa była za rzadka. Z dobrze wyrobionej masy formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Gotowe rybne kulki zalałam gorącą zalewą

Zalewa 

1 l wody 6 kulek ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 4 liście laurowe, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka soli - wszystkie skladniki od zagotowania gotowałam 5 minut. Po 5 - u minutach dodałam do wywaru dwie cebule pokrojone w półplasterki, i marchewkę pokrojoną w plasterki - gotowałam 1 min. Po tym czasie dodałam 4 łyżeczki przecieru pomidorowego i 250 ml octu 10 % - zagotowałam

 


Śledzie smażone w zalewie octowej  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Swieże tuszki sledzia umyłam. Doprawiłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Usmażyłam na oleju, na średnim ogniu, na rumiano. Na tluszczu na którym smażyłam śledzie poddusiłam 3 średnie cebule pokrojone w pólplasterki. Do naczynia włożyłam warstwę śledzi warstwę cebuli na przemian. Calość zalałam zalewą

Zalewa

1 litr wody, szkl 250 ml octu, parę kulek ziela angielskiego i pieprzu, kilka liści laurowych, 3 - 4 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soli - zagotować. Składniki zalewy gotowałam 5 minut. Goracą zalewą zalałam śledzie. Śledzie muszą w zalewie postać chociaż ze dwa dni

 

 

 

 


Śledź w sosie śmietanowo - majonezowym  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

5 - 6 płatów śledziowych, duże jabłko, 4 - 5 dużych ogórków konserwowych, średnia cebula, majonez, śmietana kwaśna

Śledzie moczyłam parę godzin zmieniając co jakiś czas wodę. Wymoczone śledzie pokroiłam na ukośne kawałki - skropiłam octem. Jabłko obrałam i starłam na grubej tarce. Ogórki również starlam na grubej tarce i odcisnęłam z nich nadmiar wody. Cebulę pokroiłam bardzo drobno - delikatnie oprószyłam solą, pieprzem i wygniotłam reką. 200 g śmietany wymieszałam z czteroma łyżkami majonezu. Jabłko, ogórki i cebule dodałam do wymieszanego razem wcześniej majonezu ze śmietaną. Doprawiłam pieprzem. Do gotowego sosu dołożyłam kawałki śledzi. Wymieszałam, schlodziłam

 

 

 

 


Ryba po grecku  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

1 kg filetów z dorsza ze skórą

Filety rybne pokroiłam na mniejsze kawałki. Oprószyłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące - usmażyłam na rumiano

Sos do ryby

Passata - kartonik 500 g, koncentrat pomidorowy 90 g, 2 spore cebule, por biała część, spora pietruszka, kawałek selera, 5 - 6 średnich marchewek, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, chili, cukier, olej

Na małej ilości oleju ( ok 2 łyżki ) zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półplasterki. Do miękkich warzyw dodałam startą na dużych oczkach włoszczyznę - chwilkę smażyłam mieszając. Następnie do rondla z warzywami wlałam ok 150 ml wrzącej wody. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę chili. Pod przykryciem, na małym ogniu gotowałam całość ok 15 minut - do miękkości warzyw. Gdy warzywa sie ugotowały dodałam passatę, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru - całość gotowałam ok 5 minut. Gorącym sosem przełożyłam usmażoną rybę - schłodziłam w lodówce. Potrawę można podać na gorąco. Osobiście wolę na zimno na 2 - 3 dzień jak sie przegryzie


Ryba w cytrynowej zalewie  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Dowolną rybę - filet 60 - 70 przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć.

1 - 2 cebule pokroić w grubą kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać po połowie papryki: żółtą, czerwoną i zieloną, pokrojoną w grubą kostkę. Lekko posolić - dusić 2 - 3 minuty. W pojemniku ukladać warstwami rybę i warzywa. Całość zalać ciepłą zalewą

Zalewa

3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu 
sok z 1 dużej cytryny 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 
2 szklanki wody - zagotować

 


Rolmopsy śledziowe  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Wymoczone filety śledziowe osuszyłam z nadmiaru wody papierowym recznikiem. Płaty śledziowe posmarowałam delikatnie musztardą. Na każdy filet położyłam słupek ogórka konserwowego, paseczek papryki konserwowej, kawalek cebuli i słupek marchewki ugotowanej. Platy sledziowe pozwijałam w roladki i spięłam wykałaczkami. Gotowe rolmopsy układam w pojemniku i zalewam zimną zalewą.

Zalewa

4 szklanki wody,1 szklanka octu 10 %, 2 - 3 łyżeczki cukru, ziele angielskie 4 - 5 sztuk, 3 - 4 liście laurowe, kilka kulek pieprzu,1 łyżka gorczycy. Gotować 5 minut

 


Śledź w gorczycy  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

1/2 kg filetów śledziowych lekko solonych, 30 dag cebuli, 2 łyżki cukru,1/4 szkl oleju,1/4 szkl octu 6 %, 2 - 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 2 - 3 łyżki gorczycy.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, podlać ciut wodą. Dodać resztę składników i dusić ok 10 minut. Na koniec wsypać gorczycę - wymieszać -wystudzić. Filety wymoczyć pokroić na kawałki i wymieszać z zimnym sosem

 

 

 

 

 

 


Rybne kąski w piwnym cieście  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Ryba - dowolny filet - miałam morszczuka. Pokroiłam w 2 - 3 centymetrowe paski, skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę maczałam w cieście i smażyłam na rozgrzanym oleju na rumiano. Ryba świetnie smakuje, jest chrupiąca. Podałam z kawałkami cytryny

Ciasto piwne

1 szkl jasnego dowolnego piwa, 1 jajko, mąki tyle aby ciasto było ciut bardziej gęste jak na naleśniki, odrobina soli do smaku. Wszystkie składniki zmiksowałam na gladkie ciasto

 

 

 

 


Aromatyczny śledź w oleju  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Składniki na słoik 3/4 l

5 filetów śledziowych lekko solonych, 1/2 cytryny, 1 mała cebula, czosnek granulowany, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz grubo mielony, olej rzepakowy

Śledzie wymoczyłam i pokroiłam każdy filet na 4 części. Cytrynę sparzyłam - pokroiłam w cienkie plasterki. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka. W słoju układałam warstwami : plaster, dwa cytryny, kilka piórek cebuli, śledzie - śledzie oprószyłam delikatnie granulowanym czosnkiem, majerankiem, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym. Do słoja dodałam kilka kulek ziela angielskiego. Ostatnią warstwą jest cebula. Całość zalałam olejem rzepakowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ryba w chrupiącej panierce  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Filet rybny u mnie z dorsza skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Tak doprawioną rybę obtoczyłam w panierce zrobionej z równej ilości wiórek kokosowych, mąki i bułki tartej. Usmażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju. Podałam z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty

 

 

 

 

 

 

 


Konserwa rybna  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 


3 wędzone makrele, 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki po 400 g, łyżeczka przecieru pomidorowego, 2 duże cebule, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 3 łyżeczki miodu, sól, pieprz, czosnek 1 - 2 ząbki

Makrele obrałam ze skóry i ości - starając sie aby kawałki mięsa były duże. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam w rondlu na małej ilości oleju. Gdy cebula się zeszkliła i była miękka dodałam pomidory i przyprawy. Gotowałam ok 20 - minut aby zredukować płyn - mieszałam. Po 20 - u minutach wyłączyłam gaz. Dodałam przecier pomidorowy i czosnek. Calość zblendowałam. Do letniego sosu dodałam obraną rybę - przemieszałam delikatnie. Część potrawy włożyłam w małe słoiczki - gotowałam 30 min od zagotowania

 

 

 

 


Ryba duszona w warzywach  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Dowolna ryba - użyłam halibuta ok 60 dag, 2 duże cebule, 2 duże marchewki, tymianek - szczypta, majeranek - łyżka, słodka śmietana - 2 łyżki, masło, sól, pieprz, sok z cytryny, ząbek czosnku, natka pietruszki

Sprawioną rybę skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem. Usmażyłam saute na niewielkiej ilości masła na średnim ogniu. W rondlu na płaskiej łyżce masła podsmażyłam mieszając startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Po ok 5 minutach podlałam warzywa gorącą wodą ok 50 ml i dwoma łyżkami słodkiej śmietany. Dodałam szczyptę tymianku, łyżkę majeranku, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę drobno pokrojonej natki pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Usmażoną wcześniej rybę ułożyłam na warzywach. Całość skropiłam sokiem z cytryny. Na malutkim ogniu dusiłam pod przykryciem ok 5 min

 

 

 


Śledż w śmietanie  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Filety śledziowe lekko solone 4 szt, śmietana kwaśna 180 g, cebula średnia, 2 średnie ogórki konserwowe, jabłko winne, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, dodatkowo cebula czerwona

Filety wymoczyłam w wodzie, zmieniając co jakiś czas wodę. Wymoczone pokroiłam pod skosem na 5 - 6 części każdy filet. Oprószyłam pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny

Sos śmietanowy

Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Na sitku sparzyłam wrzątkiem - przelałam zimną wodą. Do ociekniętej cebuli dodałam pokrojone w drobną kostkę jabłko, pokrojone drobno ogórki. Całość wymieszałam ze śmietaną. Doprawiłam szczyptą soli, szczyptą pieprzu, szczyptą cukru i łyżką soku z cytryny. Połączyłam ze śledziami tuż przed podaniem

Cebula czerwona

Cebulę pokroiłam w piórka. Oprószyłam solą, pieprzem, cukrem, skropiłam sokiem z cytryny - odstawiłam na kilka minut od czasu do czasu przemieszałam.


Ryba w rybie  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Filety z dorsza ze skórą ok 60 dag - 4 szt, 10 dag wędzonego łososia w plastrach, koperek, sok z cytryny, sól, pieprz, jajko, bułka tarta, olej, masło

Sprawioną umytą rybę oprószyłam solą i pieprzem z obu stron. Skropiłam sokiem z cytryny. Strone bez skóry posypałam drobno pokrojonym koperkiem. Na koperek ułożyłam plaster wędzonego łososia. Całość zwinęłam w roladkę zaczynając od ogona. Gotową roladkę spięłam wykałaczką. Obtoczyłam w rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyłam na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Smażyłam na małym ogniu ok 15 minut przewracając od czasu do czasu z jednej strony na drugą. Podałam z surówka z kiszonej kapusty i frytkami z piekarnika

 

 

 

 


Ryba w pieczarkach  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Ryba filet - miałam 60 dag dorsza, duża cebula, 30 dag pieczarek, sól, pieprz cytrynowy, sok z cytryny, mąka, olej kokosowy

Rybę pokroiłam na mniejsze kawałki. Skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i cytrynowym pieprzem. Obtoczyłam w mące. Usmażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym

Cebulę i pieczarki pokroiłam w półplasterki. Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszkliłam cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam pieczarki. Doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam aż pieczarki puściły wodę

Do naczynia żaroodpornego przełożyłam połowę pieczarek z cebulą. Na pieczarki poukładałam usmażoną rybę. Na rybe wyłożyłam pozostałe pieczarki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 - u st na 10 minut

Podałam z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty

Surówka

1/2 kg kiszonej kapusty, pęczek szczypiorku, mała cebula, por biała część - kawałek, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, jabłko, marchewka, cukier, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam startą marchewkę na dużych oczkach, starte jabłko ze skórką, pokrojony drobno szczypiorek, cebulę, natkę. Doprawiłam cukrem, solą, pieprzem. Dodałam ok 3 łyżki oliwy z oliwek - wymieszałam


Rolada rybna  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Filety z dorsza ze skórą ok 60 dag - 4 sztuki, 4 plastry szynki parmeńskiej, papryka czerwona, sok z cytryny, sól, pieprz, koperek, jajko, bułka tarta

Sprawioną umytą rybę skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem. Stronę bez skóry posypałam drobno pokrojonym koperkiem. Na koperek położyłam plaster szynki parmeńskiej. Na węższym brzegu - od strony ogona położyłam kawałek czerwonej papryki. Fileta zwinęłam w roladkę. Spięłam wykałaczką - obtoczyłam w rozmąconym jajku i tartej bułce. Usmażyłam na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z każdej strony na rumiano. Podałam z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty

 

 

 

 


Pstrąg tęczowy łososiowy  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Sprawiona i pokrojoną na kawałki rybę skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem do smaku a także delikatnie granulowanym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem. Obtoczyłam w rozmąconym jajku i tartej bułce. Usmażyłam na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gotową rybę podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Ziemniaki

Do kg gorących odcedzonych ziemniaków dodałam płaską łyżkę masła, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany, po ok 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, koperku, szczypiorku. Drobno pokrojony ząbek czosnku i por część białą ok 2 łyżki drobno pokrojony. Wszystko dokładnie ubiłam

 

 

 

 


Śledzik trzy smaki  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

6 płatow sledziowych lekko solonych, duży por, groszek konserwowy, majonez
Śledzie moczyłam kilka godzin, zmieniając co jakiś czas wodę. Por biała cześć pokroiłam drobno. Dodałam 1/2 puszki odsączonego groszku konserwowego. Dołożyłam pokrojonego w kostkę śledzia. Doprawiłam pieprzem. Wymieszałam z majonezem

 

 

 

 

 

 

 


Pstrąg z patelni  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Ryby sprawiłam, umyłam. Skropiłam obficie sokiem z cytryny. Oprószyłam solą, cytrynowym pieprzem i odrobiną majeranku. Do brzuszka włożyłam kilka plasterków czosnku, parę gałązek koperku i kawałek masła. Tak przygotowane ryby schowałam na godzinę do lodówki. Po godzinie obtoczyłam rybę w rozmąconym lekko osolonym jajku i tartej bułce. Smażyłam na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na małym gazie ok 8 min z jednej strony. Podałam z frytkami i surówką z kiszonej kapusty

 

 

 

 

 

 


 

Łosoś bałtycki z pieprzem cytrynowym  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 


Filety z łososia pokroiłam na odpowiedniej wielkości kawałki. Skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą, cytrynowym pieprzem, delikatnie granulowanym czosnkiem i majerankiem. Obtoczyłam w mące wymieszanej z bułką tartą w proporcji 1:1. Smażyłam na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na małym ogniu, aż ryba ładnie sie zarumieniła. Podałam z kaszą z ogórkiem i surówka z kapusty i pora

Kasza z kiszonym ogórkiem

Szklanka jęczmiennej kaszy - użyłam perłową, ogórki kiszone 20 dag - użyłam domowe, mała cebula, sól, pieprz, olej , masło, woda

W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju. Do gorącego tłuszczu dodałam drobno pokrojoną cebulę - zeszkliłam. Do zeszklonej cebuli dodałam starte wraz ze skórką na dużych oczkach ogórki - smażyłam mieszając aż odparowała woda z ogórków. Następnie wsypałam suchą kaszę - smażyłam mieszając ok minuty. Do całości wlałam 2 szklanki wrzącej wody oraz sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Gotowałam pod przykryciem na malutkim ogniu aż kasza wchłonęła wodę. Gdy kasza delikatnie przywierała do dna garnka wyłączyłam ogień. Do kaszy dodałam łyżeczkę masła - wymieszałam. Rondel przykryłam pokrywką - kaszę pozostawiłam na kilka minut pod przykryciem. 

Szkl pojemność 250 ml


Ryba w sosie z brzoskwiniami  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Dowolna ryba - użyłam filety z dorsza ze skórą 800 g

Umytą i oczyszczoną rybę pokroiłam w paski ok 2 cm x 4 cm. Oprószyłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące i usmażyłam na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. W naczyniu układałam warstwami gorący sos, gorąca ryba, znowu sos i znowu ryba. Wierzchnią warstwę stanowi sos. Tak przygotowaną potrawę schłodziłam w lodówce. Najlepsza na drugi, trzeci dzień

Sos

Dwie średnie cebule, dwie duże papryki czerwone, puszka brzoskwiń 820 g , 4 - 5 dużych ogórków konserwowych, ketchup 350 g - użyłam Pudliszki, dwie łyżki octu, sól

Cebulę pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojoną w paski paprykę. Smażyłam na małym ogniu często mieszając ok 10 minut. Po 10 - u minutach dodałam pokrojone w paski ogórki - wymieszałam dokładnie składniki. Następnie na patelnię z warzywami wlałam 250 ml syropu z brzoskwiń. Nakryłam patelnię pokrywką i pod przykryciem gotowałam potrawę na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodałam pokrojone w paski brzoskwinie, 2 łyżki octu i ketchup. Bez przykrycia gotowałam całość kilka minut mieszając, delikatnie posoliłam


Przepyszne kotlety śledziowe  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Filety śledziowe lekko solone - miałam 70 dag, ok 25 dag ugotowanych ziemniaków, mała cebula, duży ząbek czosnku, pieprz, majeranek natka pietruszki, jajko, tarta bułka

Śledzie moczyłam w zimnej wodzie kilka godzin zmieniając ją co jakiś czas. Wymoczone dobrze i osuszone z wody filety wraz z ugotowanymi zimnymi ziemniakami zmieliłam. Do zmielonych produktów dodałam zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki majeranku, 3 - 4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, jajko,  2 - 3 łyżki tartej bułki, pieprz do smaku. Starannie wymieszałam składniki. Z gotowej masy formowałam zgrabne kotleciki które obtoczyłam w tartej bułce. Smażyłam na rozgrzanym oleju, przewracajac z jednej strony na drugą do ładnego zrumienienia

Ziemniaki ugotowałam bez dodatku soli. Z podanych składników wyszło 12 kotletów

 

 

 


Śledzie w pomidorowym sosie z warzywami  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 


Kilogram świeżych filetów śledziowych, por 20 dag część biała, cebula 20 dag, marchewka 20 dag, pieczarki 20 dag, papryka czerwona 20 dag, żurawina suszona 20 dag, passata w kartoniku 500 g, ketchup, miód, ocet, sól, pieprz, chili, olej

Sos

Na 2 - 3 łyżkach oleju zeszkliłam por z cebulą. Do zeszklonych warzyw dodałam startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyłam mieszając ok 3 minuty. Następnie do warzyw dodałam pokrojone w kostkę pieczarki - smażyłam mieszając ok 3 - 5 minut. Gdy pieczarki puściły wodę do rondla wlałam ok 3 łyżki wody, dodałam żurawinę - wymieszałam składniki. Rondel nakryłam pokrywką, dusiłam warzywa ok 10 mint. Gdy warzywa były miękkie do rondla dodałam 2 łyżeczki miodu, 3 łyżki octu 10 %, passatę, 4 pełne łyżki ketchupu, sól, pieprz, chili do smaku - gotowałam całość mieszając od czasu do czasu ok 10 minut. Do gorącego sosu dodałam usmażonego, zimnego śledzia którego pokroiłam po usmażeniu w kostkę ok 2 x 2 cm - wymieszałam delikatnie składniki łyżką. Tak przygotowaną rybę przełożyłam do słoików. Szczelnie zakręciłam - pasteryzowałam od zagotowania 20 minut. 

Filety śledziowe oprószyłam solą i pieprzem. Usmażyłam soute na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone kładłam na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Polecam śledzia w pomidorach z warzywami na kanapki lub jako danie na ciepło np z pieczywem. Jeśli śledż bedzie zjedzony np w ciągu tygodnia przekładam do słoików - nie pasteryzuję


 


 

Wyśmienity łosoś z patelni  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 


1/2 kg łososia, sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, cytryna, żółtko, olej, masło

Sprawioną, umytą i osuszoną rybę oprószyłam z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Następnie doprawioną rybę skropiłam sokiem z cytryny. Przełożyłam do pojemnika, schowałam na 2 h do lodówki. Po 2 godzinach wymieszałam dokładnie surowe żółtko z 2 - 3 łyżkami oleju- u mnie olej z pestek winogron. Powstałą emulsją wysmarowałam rybę z każdej strony. Tak przygotowanego łososia smażyłam na rozgrzanej patelni, na łyżce masła - dość długo - na średnim ogniu. Gotowego łososia podałam z sosem pomarańczowym. W ten sposób można przygotować dowolną rybę. Łososia tak przygotowanego można upiec w piekarniku

Pomarańczowy sos 

Pomarańcze 2 szt, śmietana słodka 30 %, sól, chili

Pomarańcze obrałam. Dokładnie oczyściłam ze wszelkich błonek. Pokroiłam na mniejsze kawałki - zblendowałam. Zblendowane owoce zagotowałam. Od zagotowania mieszając często gotowałam ok 4 - 5 minut. Gdy sos ładnie zgęstniał dodałam szczyptę soli, solidną szczyptę chili - wymieszałam. Rondelek zdjęłam z ognia a do sosu dodałam 2 - 3 łyżki śmietany - wymieszałam. Smaczny sosik można używać do ryb i na ciepło i na zimno


Śledzie w sosie ketchupowo musztardowym z dodatkami  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

6 filetów lekko solonych, ketchup 6 pełnych łyżek - użyłam łagodny ketchup Kieleckihttps://www.facebook.com/majonezkielecki/ , musztarda 4 łyżki - użyłam musztardę delikatesową Kielecką, olej 3 łyżki - uzyłam z pestek winogron, mały ząbek czosnku, 4 średnie ogórki konserwowe, por biała część ok 5 cm, chili

Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie zmieniając ją kilka razy. Dobrze wymoczone śledzie pokroiłam w grubą kostkę

Do miski włożyłam przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodałam olej, musztardę, ketchup i szczyptę chili - dokładnie wymieszałam. Do powstałego sosu dodałam pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe oraz pokrojony w drobną kostkę por - wymieszałam

Śledzie można wymieszać z sosem

 


Śledzie z ogórkiem kiszonym i wędzoną śliwką  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

4 filety śledziowe lekko solone, 2 spore ogórki kiszone - użyłam domowe, 10 wędzonych śliwek, średnia cebula, majeranek, czosnek 2 ząbki, 2 goździki, pieprz, olej - użyłam słonecznikowy

Cebulę pokroiłam w cienkie półplasterki. Przełożyłam na sitko, przelałam wrzącą wodą, następnie zimną z kranu - odsączyłam dobrze. Śliwki pokroiłam w dość grube paski. Ogórki starłam wraz ze skórką na dużych oczkach

Wymoczone i osuszone z nadmiaru wody filety śledziowe skropiłam dość obficie octem jabłkowym, oprószyłam pieprzem - zostawiłam na godzinę. Po godzinie przełożyłam filety na durszlak by ociekły z octu. Następnie pokroiłam na 5 - 6 części każdy filet. Pokrojone śledzie przełożyłam do miski. Dodałam ogórki, cebulę, łyżkę pełną majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone śliwki, pieprz do smaku oraz goździki - wymieszałam starannie składniki. Całość przełożyłam do szklanego naczynia. Załałam olejem - wstawiłam do lodówki. Śledzie można spożywać gdy sie dobrze przegryzą to jest na 3 dzień

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pstrąg z piekarnika  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Pstrąg tuszki - miałam 2 szt po ok 30 dag każda, cebula, 3 ząbki czosnku, skórka z cytryny, sól, pieprz olej, natka pietruszki i kopru

Oczyszczone i umyte ryby osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam z wierzchu i w środku solą i pieprzem. Do brzuszka włożyłam gałązki natki pietruszki i kopru, posiekany drobno czosnek i pokrojoną w plastry cebulę. Naczynie żaroodporne spryskałam olejem. Do naczynia włożyłam doprawione ryby które skropiłam również olejem. Na wierzch ryby potarkowałam skórkę z cytryny, którą wcześniej sparzyłam, posypałam drobno pokrojonym czosnkiem oraz obłożyłam plastrami cebuli. Naczynie nakryłam folią aluminiową którą przecięłam po środku przez całą długość by para miała ujście. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st z grzałką góra dół ok 35 min.Rybę przed spożyciem skropiłam sokiem z cytryny

 

 

 


Śledź z patelni  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 

Sprawione, świeże tuszki śledziowe oprószyłam z zewnątrz i w środku solą i pieprzem. Do brzucha każdej tuszki włożyłam kawałki cebuli. Zapanierowalam w rozmąconych jajkach i mieszance mąki z bułką tartą 1 : 1. Tak przygotowane śledzie smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ryba ładnie się zarumieniła. Podałam z cytryną

 

 

 

 

 

 

 


Siekane kotlety rybne  ( przepis od Kulinarnej Wioli ). 


Dowolny filet z ryby bez skóry - u mnie łosoś 1/2 kg, duże jajko, 100 ml mleka, szklanka mąki, 1/2 małej cebuli, 1/2 małej papryki, średnia pieczarka, natka pietruszki, majeranek, sól, pieprz, ząbek czosnku 

Mleko mąkę oraz jajko zmiksowałam na jednolite ciasto. Do powstałego ciasta dodałam płaską łyżeczkę soli, pieprz do smaku, pełną łyżeczkę majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszałam. Następnie dołożyłam pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz startą na dużych oczkach pieczarkę - wymieszałam. Na koniec dodałam pokrojoną w kostkę mniej więcej 1 cm x 1 cm rybę - wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż kotleciki były ładnie rumiane z obu stron - polecam bardzo
Szklanka pojemność 250 ml

 

 

 

 


 

Ostatnio przeglądane