Pstrąg ma bladoróżowe, delikatne chude mięso i dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Jest jedyna ryba słodkowodna polecana przez dietetyków osobom z problemami układu krążenia. Dwie porcje pstrąga (po 200 g) tygodniowo zaspokoją zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA chorych na serce. To dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią tłustych ryb morskich – zastąpią je pstrągi. Pstrąg dostarcza pełnowartościowego białka, które dorównuje pod względem składu temu zawartemu w mięsie i jest od niego łatwiej przyswajalne (w 98 proc.), jednocześnie ma niewiele kalorii (pstrąg strumieniowy 97 kcal, tęczowy – 160 kcal), sporo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu. Zawiera dużo rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, natomiast mniej niż ryby tłuste rozpuszczalnych w tłuszczu witamin: A (niezbędna dla oczu), D (wraz z fosforem i wapniem kształtuje kościec, wpływa na wzrost i odnowę komórek) i E (wraz z kwasami omega-3 wygładza skórę, nadając jej młody wygląd).